Από το Blogger.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Βιβλίο - Γέφυρα Επικοινωνίας ενηλίκων και παιδιών

ΒΙΒΛΙΟ: ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ

Επέλεξα αυτό το θέμα διότι εκτιμώ ότι, η δύναμη του Βιβλίου σαν γέφυρα επικοινωνίας ενηλίκων και παιδιών, είναι τόσο ισχυρή και δυνατή που όταν την κατανοήσουμε και την διαχειριστούμε σωστά , κερδίζουν και οι δυο πλευρές.
Το βιβλίο είναι ένα δυνατό εργαλείο, μέσω του οποίου ο ενήλικας μπορεί να επικοινωνήσει με το παιδί και να του ανοίξει τον κόσμο που το περιβάλει. Τον κόσμο της γνώσης, των συναισθημάτων, της εικόνας, να δει και να μάθει, να γνωρίσει και να αγγίξει, να γευθεί την χαρά και την λύπη, να αγαπήσει και να αγαπηθεί, στοιχεία απαραίτητα για την διαμόρφωση της προσωπικότητας του.
Θα κινητοποιήσω την σκέψη όλων μας θέτοντας το πιο κάτω ερώτημα, με απώτερο σκοπό να γεννηθούν σκέψεις και ιδέες που μπορεί να είναι πρωτόγνωρες , εντυπωσιακές και ενδιαφέρουσες, να καταγραφούν , να γνωστοποιηθούν και να πειραματιστούν όσοι τις έχουν ανάγκη.

Ερώτημα: Από ποια ηλικία το παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με το βιβλίο;
Απάντηση: Από την βρεφική ηλικία, και μάλιστα από την περίοδο του θηλασμού να υπάρχει δίπλα στο μαστό της θηλάζουσας μητέρας, ένα μικρό με φωτεινά χρώματα βιβλίο.
Καθώς το παιδί προοδευτικά θα γνωρίζει τον μαστό, θα τον ακουμπά και θα τον παίζει, θα τον συνδέει οπτικά με την παρουσία του βιβλίου. Η μητέρα ευκαιριακά θα βοηθάει το μωρό να αγγίζει το βιβλίο, θα του το ξεφυλλίζει και δειλά-δειλά θα του διαβάζει τις πρώτες ιστορίες. Με αυτόν τον τρόπο οι ενήλικες μέσα από την γλώσσα του βιβλίου προσφέρουν στα παιδιά γνώσεις, αξίες, μηνύματα, αναγκαία και καθοριστικά για να δομηθεί η προσωπικότητά τους. Στην επόμενη ανάρτηση θα αναφερθούμε στους τρόπους προσέγγισης με τις θηλάζουσες μητέρες για να πεισθούν να φέρουν τα μωρά τους σε επαφή με τα βιβλία από την βρεφική εποχή.

6 σχόλια :

  1. stam είπε...
    ΣΤΑΜΑΤΙΑ ,σου αφήνω το σχόλιο μου στην πρώτη σου ανάρτηση .Το θέμα σου είναι πολύ καλό και ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι η αγάπη σου για τα νέα παιδιά σε παρακίνησε σε πολύ σωστούς δρόμους. Συγχαρητήρια που ήσουν αντιπρόσωπος στην Γαλλία. Νομίζω ότι το άξιζες. Σχετικά με την δική μου γνώμη: Ο Ζαν Κειρόλ έλεγε πως μετά τον πόλεμο του 1940 είμαστε όλοι Λάζαροι και σωθήκαμε ως εκ θαύματος από την καταστροφή. (Μας καταβρόχθισε όλους μια φωτιά που δεν την ανάψαμε οι ίδιοι) Σε αυτόν τον απογυμνωμένο από νόημα κόσμο που ο άνθρωπος δεν είναι πια κύριος της μοίρας του, ο κόσμος κάνει μια απελπισμένη στροφή προς τον κόσμο των αντικειμένων ...της ύλης. Όμως η υποκειμενική όραση είναι η μόνη που μπορεί να μας δώσει μια αληθινή εικόνα των πραγμάτων και αυτή μόνο τα βιβλία μπορούν να την δώσουν. Το μυαλό μας είναι ένας χώρος που αποθηκεύει πολλά πράγματα. Ο Γκριγιέ έλεγε πως τα βιβλία είναι προσιτά στον κάθε αναγνώστη από την στιγμή που θα δεχτεί να ελευθερωθεί από τις τυποποιημένες ιδέες. Το γράψιμο σου είναι πρωτότυπο και ελεύθερο. Νομίζω ότι στο κείμενο σου υπάρχουν κρυφά μηνύματα στο τι θέλεις, τι νιώθεις, πόσο μπορείς να αγκαλιάσεις τους νέους ανθρώπους. Και δεν είναι απλή φωτογραφική περιγραφή Από καρδιάς σου εύχομαι καλή επιτυχία. Σαν λογοτέχνης θα ήθελα να σου γράψω κάποια λόγια από την ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ που διαβάζω.(Τι, ίσα ανάνιωθα το φως του νου μου μερισμένο στο ζωντανό και στο λησμονημένο). Μοιρασμένη η γνώση, μοιρασμένο το φως του νου στο παρελθόν και το παρόν για να μπορέσει να κηρύξει το μέλλον Οι σκέψεις σου έχουν ηθική και γνησιότητα. ΣΤΑΜΑΤΙΑ προσπαθώ εδώ και ώρα να σου ανεβάσω αυτό το κείμενο στο μπλοκ σου και δεν μπορώ .Σου το στέλνω και αν μπορέσεις το περνάς στα σχόλια Μου ζητά ηλεκτρονική ταυτότητα Ευτυχία--------------------
    14.1.09
    stam είπε...
    Μέχρι τώρα γνώριζα το "μοιρασμένη χαρά διπλή χαρά."και το "μοιρασμένη λύπη μισή λύπη."Σήμερα έμαθα από την Ευτυχία και τα λόγια του Άγγελου Σικελιανού " Μοιρασμένη η γνώση, μοιρασμένο το φως του νου στο παρελθόν και στο παρόν για να μπορέσει να κηρύξει το μέλλον." Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει τίποτε άλλο;
    30.1.09
    Ανάρτηση Σχολίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο/Η Kyriazis Vasilis έγραψε στις 8:51 μ.μ.
    Καλησπέρα,
    μπήκα σήμερα στο blog σου και για μια ακόμα φορά με εξέπληξες ευχάριστα.
    Είσαι άπαιχτη, συνέχισε έτσι.
    Τοίχο-με-Τοίχο - Γράψτε στον Τοίχο του/της Kyriazis

    19.1.09

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Anna Kanta είπε...
    http://www.totsites.com/help/fun/reading-books.php

    Ena poly endiaferon arthro gia tin anagnwsi vivliwn apo paidia kai tin anagnwsi se vrefi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από: ΒΑΣΩ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (siliasofi@yahoo.gr)
    Εστάλη: Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2009 2:13:10 μ
    Προς: Σταματία Αργυροπούλου (stamatargy@hotmail.com)

    Είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση που αν εφαρμοστεί θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν κάποιες παράμετροι, όπως: Η επαφή μητέρας και βιβλίου να μην είναι κάτι που πρέπει, αλλά που θέλει, γιατί από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι μόνο αυτό που δέχεται ευχάριστα και δημιουργεί ευεξία στη μητέρα έχει θετικά αποτελέσματα στο έμβρυο ή το βρέφος.
    Άρα εξατομικεύεται η κάθε περίπτωση που άλλωστε είναι κανόνας στην ψυχολογία.
    Τα ενδιαφέροντα και το μορφωτικό επίπεδο πρέπει να συνυπολογιστούν. Αν αποφανθούν οι "ειδικοί" με κλισέ προτάσεις, η προσπάθεια θα έχει λίγους αποδέκτες και λιγότερους συνεχιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι θηλάζουσα μητέρα και τα διαβάζω με ενδιαφέρον.
    19.1.09

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος είπε...
    πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας λέτε...
    Περιμένουμε τα επόμενα άρθρα σας
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή